Sebzeli dereotlu pay – Mücveri yeniden yorumlamak isteyenlere…

Çocukların sebzeleri ne kadar zor yedikleri herkesçe malum. Özellikle 3-6 yaş arası çocukların yeşil renkli sebzelere karşı duydukları antipati insanı bezdirecek cinsten doğrusu. Yeşil renkli sebzelere giderek sarı, kırmızı ve turuncu sebzeler de eklenince geriye neredeyse yemeyi kabul edecekleri hiç sebze kalmıyor. Halbuki sebzeler esas o renklerini veren klorofiller sayesinde albenili bir hale geliyor bence. İleride çocuklar bunu, botanik/biyoloji dersi aldıklarında belki çözerler ama iş işten geçmeden en azından belli başlı sebzeleri onlara yedirmek için bir tarif arayışına girdim. Bu tariflere “özel durumlar için uydurulan tarifler” diyoruz:) Ayrıca lifli yapılarının zenginliği, kaliteli karbonhidrat olma özellikleri, içerdikleri mineral ve vitaminlerin çeşitliliği ve düşük glisemik indeksleriyle (yani kan şekerini ölçülü bir şekilde etkilemeleri) sebzeler olmazsa olmaz.

Ama benim küçük beyler bu çok değerli besin kaynaklarına burun kıvırıyorlar. Bu can sıkıcı duruma kendimce çözümler üretmek için düşünürken tabii ki aklıma mücver geldi. Ancak hem kızartma kategorisinde olması, hem de yapımındaki eziyet açısından bu seferlik işime yaramadı (mücvere bayılırım o ayrı). Yine de mücverin malzemelerini düşününce onu biraz daha zenginleştirip ve yapılış şeklini değiştirip denemeye karar verdim. Öyle bir şekil ve görüntüde olmalıydı ki küçük beyler “hmmm, ne varmış bunun içinde” diye düşünmeye fırsat bulamadan cazibesine kapılıp mideye indirmiş olmalılardı. Böyle kafa patlatırken canım arkadaşım Feride’nin o şaheser yemek sayfası AZ Cookbook’ta paylaştığı “kabaklı pay” (zucchini pie) geldi aklıma. Daha önce denemiştim ve Feride’nin bütün tariflerinde olduğu gibi enfes bir sonuç elde etmiştim. Biraz ondan esinlenerek, biraz da beyzadelerin yemesini istediğim ama boykot ettikleri yiyecekleri düşünerek ortaya yeni bir tarif çıkardım ve adına da “sebzeli dereotlu pay” dedim:) Sonuç mu? Aynen planladığım gibi oldu, dereotlarına bile dikkat etmeden tabaklar bitirildi, ben de çok mutlu oldum:)

Sebzeli dereotlu pay

Malzemeler:

  • 3 orta boy kabak
  • 3 orta boy havuç
  • 3 orta boy haşlanmış patates
  • Yarım su bardağı kıyılmış dereotu
  • 8 adet taze soğan
  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı küçük doğranmış eski kaşar (Amerika için provolone cheese)
  • 3 çorba kaşığı un
  • Tepsiyi yağlayacak kadar tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Paprika
  • Tuz, karabiber

Kabakları ve havuçları rendeleyin, taze soğanları ince ince kıyın. Genişçe bir tavaya zeytinyağını koyup sebzeleri düşük ateşte kavurun. Yumuşamaya başladıklarında ocaktan alıp başka bir kaba boşaltıp soğumaya bırakın. Daha önceden haşlamış olduğunuz patatesleri iyice ezip diğer sebzelere ekleyin. Sebzeler tamamen oda sıcaklığına inince kabın içine sırasıyla yumurtaları, peynirleri, dereotunu, unu, tuzu ve baharatları ekleyip karıştırarak yoğun kıvamlı bir karışım elde edin.

İçinde sadece üç çorba kaşığı un olan bu hamur karışımı, yoğunluğunu ve zenginliğini içindeki sebzelerden alıyor. Büyük boy dikdörtgen bir fırın kabını bir kat kaplayacak kadar tereyağ ile yağlayın. Önceden 350F (175C) derecede ısıttığınızı fırında sebzeli payınızı altı ve üstü kızarana kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Afiyet olsun, özellikle de küçüklere;)

Reklamlar

2 thoughts on “Sebzeli dereotlu pay – Mücveri yeniden yorumlamak isteyenlere…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s