Milföy Kafesinde Tavuk Güveç – Davet sofralarınıza layık

Davet sofraları dostlarla bir araya gelmenin en lezzetli halidir. Sohbet eşliğinde yemek yemenin tadına doyulmaz. Rahmetli annem yemek yapmayı da misafir ağırlamayı da çok severdi. Büyük bir zevkle ve özenle sofralar hazırlardı birbirinden leziz yemekleriyle.

Bugün Amerika’da Noel kutlanırken biz de tatil gününden istifade Hintli arkadaşlarımızı yemeğe davet ettik ve çoluk çocuk çok keyifli bir öğleden sonra geçirdik. Acıya ve baharata düşkün olduklarını bildiğim için yemeklere biraz da fazladan acı ekledim.

Önceden sorup öğrendiğime göre dana eti tüketmediklerini bildiğim için tavuk etiyle yapabileceğim görünümü ile iştah kabartacak bir yemek arayışına girdim. Hayattayken de olduğu gibi canım anneciğim yine imdadıma yetişti. Annemin benim için hazırladığı tarif defterlerinden birinde bu tavuk güveç yemeğini gördüm. Lezzet tam yerindeydi, ancak görünümü için birazcık daha etkiye ihtiyacım vardı ve o da tamamen benim hayalgücüme kalmıştı. Sonuçta aşağıdaki tarif çıktı ortaya. Çok uğraştırıcı olmayan, aksine çocukların da yardımıyla zevkle yapılan bir yemek bu. Üstelik herkesin hem görünümüne, hem de lezzetine hayran kalması da garanti.

IMG_3439

Malzemeler:

  • Güveç sayısı kadar milföy hamuru
  • Küp küp doğranmış 500gr tavuk göğsü
  • Yine küp küp doğranmış ve tavuktan çok olmayacak miktarda mantar
  • 1 adet yemeklik doğranmış soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4-5 sap yeşil soğan
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 3-4 orta boy domates
  • 2 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 1 çorba kaşığı sodyumu düşük soya sosu
  • Zeytinyağı
  • Güveç kaplarını yağlayacak kadar tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • Tuz-karabiber
  • Arzuya göre yarım çorba kaşığı acı pul biber

Yapılışı:

Öncelikle tenceremize zeytinyağını alalım ve yemeklik doğranmış soğanları hafifçe pembeleşinceye kadar kavuralım. Tavukları ekleyelim ve suyunu salıp tekrar çekene kadar ara ara karıştırarak pişirelim. Bu arada yeşil soğanları, biberleri ve sarımsağı ince ince kıyalım. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayıp hazırda bekletelim. Tavuklar suyunu çekmeye yakın önce sarımsakları ekleyelim. 1-2 dakika çevirdikten sonra mantarları ekleyelim ve yine yemeğimiz sulanıp suyunu çekene kadar pişirmeye devam edelim. Yeşil soğanları ve biberleri de ekleyelim, 3-4 dakika daha pişirmeyi sürdürelim. En son domatesleri ekleyelim ve tuzunu, karabiberini ayarlayalım, biraz daha pişirmeye devam edelim. Ocağı kapatmadan 2 dakika önce sirkesini ve soya sosunu da ilave ederek karıştıralım ve ocağı söndürelim.

Yemeğimizi güveçlere bölüştürüp üzerine milföy hamurundan kafeslerimizi yerleştirmeden önce oda sıcaklığına inmesini beklemenizi tavsiye ederim, çok şart değil ama sıcak yemeğin üzerinde milföylerin hamur olması riskinden kurtulmuş olursunuz böylelikle. Yemeğimiz oda sıcaklığına inince güveç kaplarımızı tereyağı ile yağlayalım ve büyükçe bir tepsiye dizelim. Her bir kaba 2-3 kepçe yemeğimizden bölüştürelim. Milföy hamurlarını 7-8 şerit olacak şekilde keselim ve resimde görüldüğü gibi güveçlerin üzerine kafes örelim.

IMG_3436

Hamurların üzerine fırçayla yumurta sarısı sürelim ve önceden 200C (400F) derecede ısıtılmış fırına tepsiyle koyalım. Milföylerin üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim, isterseniz son 2-3 dakika sıcaklığı üzerlerinden de verebilirsiniz. Kişi başına bir güveç gelecek şekilde servis edelim. Sıcak servis edilen bir yemek olduğu için daha rahat olur diye ayrı bir tabağın üzerinde servis etmeyi uygun görüyorum. Afiyet olsun.

IMG_3441

Davet menüm:

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s