Antalya Usulü Tahinli Piyaz – Farklı bir dokunuş, farklı bir tat

Bilindik lezzetlerin farklı versiyonları her zaman ilgimi çekmiştir. Aynı yemeğe ya da mezeye farklı coğrafyaların kattığı değişik malzemeler, aslında yemek kültürünün zenginliğine dair en büyük işaret. Doğrusu ya da yanlışı olmaz bu değişikliklerin, sadece farklı usüllerdir ki bir mutfağın farklı katmanlarını gözler önüne serer. Türk mutfağı bu tür örneklerle doludur. Aynılıkların farklılaştığı, lezzetlerin çoğalarak çeşitlendiği bir derya güzel mutfağımız. Bugünkü tarifim de tam bu özelliklere uyan bir meze ya da kimilerine göre salata: Antalya usülü kuru fasulye piyazı. Tahinin kremalaşarak oluşturduğu çok özel bir sosla bezenmiş nefis bir sürpriz tat.

20140203-124530.jpg

Malzemeler:

İki çay bardağı tahin
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardagi sirke
Yarım limonun suyu
Üç bardak haslanmış kuru fasulye
Orta boy bir kuru soğan
İki diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Sumak
Tuz
Karabiber

Yapılışı:

İlk iş, soğanı boydan ikiye bölüp ince ince piyazlık doğrayalım; derin bir kaba alıp üzerine doluca bir tatlı kaşığı tuz koyup beş dakika elimizle ovalım. Bu işleme “soğanı tuzla öldürmek” gibi vahşice bir isim verilmiş olsa da, bu sayede soğanın acı tadından kurtulacağız. Kabın ağzını kapatıp bir saat bekletelim. Bu bekleme süresi, soğanı hem tatlandıracak, hem de yumuşatacak. Öte yanda akşamdan ıslatıp süzdüğümüz kuru fasulyeye tencerede üstünü iki parmak geçecek miktarda su ekleyerek kaynatalım. Maydanozlarımzı yıkayıp ayıklayalım. Sarımsağı soyup incecik doğrayalım ya da ezelim. Bir karıştırma kabında tahin, zeytinyağı, sirke ve limon suyunu çırpmaya başlayalım. Beş dakika çırptıktan sonra arzu ettiğiniz miktarda tuz, karabiber ve sumak ekleyin ve çırpmaya devam edin. Sosumuz, hardal rengine yakın bir görünüm kazandığında hazır demektir. Haşlanmış, süzülmüş ve ılınmış kuru fasulyeleri salata kabımıza alalım. Soğanları temiz sudan geçirip iyice süzelim ve kuru fasulyelere ekleyelim. Sarımsakları da koyalım. Tahinli sosumuzu bir-iki defa daha çırpıp diğer malzemelerin üstüne dökelim, iyice karıştıralım. İnce ince kıydığımız maydanozları da piyaza ekleyip tekrar karıştıralım. Bu aşamada tadına bakıp tuz oranına tekrar karar verebilirsiniz. İster buzdolabında biraz soğutup, ister oda sıcaklığında servis yapalım. Afiyet olsun.

Reklamlar

2 thoughts on “Antalya Usulü Tahinli Piyaz – Farklı bir dokunuş, farklı bir tat

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s