Damla Sakızım’dan herkese merhaba… ve ilk tarif Damla Sakızlı Dondurma

Öncelikle blog’umu ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederim hepinize. Bu, benim ilk yazım. “Başlamak her zaman zordur, ama bir kere başladın mı gerisi gelir.” derdi annem. Annem… Benim ilk öğretmenim, arkadaşım, yol göstericim, bilgi kaynağım, canımın cananı sevgili annem. 2011 yılının Haziran ayında ani sayılabilecek bir şekilde kaybettiğim canım anneciğim…

Bugün, 23 Temmuz’da annemin 64. doğumgünü hatırasına bu yemek blogunu yayınlama kararı verdim, annemin aziz hatırasını yaşatabilmenin en güzel yoluydu bu karar. Bu blogu açmam için beni destekleyen ve yüreklendiren canım arkadaşım Feride Sadıkhova Buyuran’a çok teşekkür ediyorum, iyi ki varsin Feride, herşey icin sağol..

Annemin bana bırakmış olduğu tarifleri, mutfakta işe yarayacak pratik bilgileri, sağlıklı beslenme önerilerini ve hayata dair birçok güzelliği bu sayfalardan sizlerle paylaşmayı hedefliyorum. Ayrıca yıllar içerisinde kendi damak tadımla ve farklı kültürlerle olduğu kadar Türk mutfağıyla da harmanladığım kendi tariflerimi de hikayeleriyle beraber yayınlayacağım.

Damla sakızı, annemin mutfağından yayılan birbirinden leziz kokular arasında zihnime kazınan en hoş anıları da bugünlere getiriyor. Damla Sakızım’da yayınlanacak ilk tarifte ise tabii ki damla sakızı var 🙂 Annemin dediği gibi “yemeklerinize katacağınız en önemli malzeme sevginizdir” diyerek bu açılış yazısını noktalıyorum ve ilk tarifimize geçiyorum: Damla Sakızlı Dondurma.

Annemin yaptığı damla sakızlı dondurmayı çatal kullanarak bıçakla keserek yerdik. O zaman evimizde dondurma makinesi yoktu, annem karıştırma usulü yapardı dondurmayı. Ben, annemin tarifini az biraz günümüze uyarlayıp Amerika’daki malzemelerle yeniden düzenledim. Sizlere hem karıştırma usulü, hem de dondurma makinesiyle nasıl yapabileceğinizi anlatacağım.

Önce malzemeler:

  • 1 su bardağı (240 ml) tam yağlı süt
  • 2 su bardağı (480 ml) sıvı krema (Amerika için heavy whipping cream)
  • 1 çorba kasığı sahlep tozu (sahlep tozu bulamazsanız nişastayı iki katına çıkarın)
  • 1 çorba kasığı buğday ya da pirinç nişastası
  • 1 çay kasığı dövülmüş damla sakızı (Amerika için Ortadoğu marketlerinde bulabileceğiniz mastic)
  • yarım su bardağı şeker

Çelik tencerede sütle şekeri, nişastayı ve sahlep tozunu çırpın, ocağa koyup karıştırarak ısıtmaya başlayın. Hemen ardından krema ve damla sakızını da ekleyin. Hafif kaynayana kadar karıştırın hiç bırakmadan. Altını kapatın. Bu karışım tamamen oda sıcaklığına inecek ve buzdolabına konacak. Bu arada zaten dondurma makinesinin iç kabını buzluğa çoktan atmış olmalısınız. Dondurma karışımının buzdolabında iyice soğuduğundan emin olduğunuzda makinenizin kabını da buzluktan çıkarıp döndürme işlemini başlatabilirsiniz. Makinenizin kullanım özelliklerine bağlı olarak dakikalar içinde dondurmanız hazır 🙂 Afiyet olsun 😉


“Ama bizim dondurma makinemiz yok ki” diyorsaniz, karıştırma yöntemiyle de yapabilirsiniz:

Malzemeler aynı, yapılışı farklı.

Sahlep, nişasta ve iki kaşık toz şekeri karıştırın. Karışımı bir bardak soğuk sütle çırpın, bekletin. Bu arada kalan sütü derince bir tencerede kaynatın.
Kaynamakta olan süte kalan şekeri ilave edin. Sonra da hazırladığınız karışımı ekleyin. Sütü kısık ateşte yaklaşık 35-40 dk büyük bir kepçeyle ara ara savurarak karıştırın ve kaynatmaya devam edin. Savurarak karıştırmak püf noktasıdır.
Ocaktan almadan 5 dk önce, havanda döverek toz haline getirdiğiniz damla sakızlarını ilave edin. Ocağın altını kapatıp 5 dk daha karıştırın. Soğumaya başlayan dondurmayı ağzı kapaklı bir kaba alıp oda sıcaklığına inmesini bekleyin ve kapağını kapatıp buzluğa koyun.
Buzluktan, ilk seferde bir saat sonra, ikinci seferde 90 dakika bekleyip, üçüncü seferde ve sonrasında iki saatte bir çıkarıp mikserle çırpın, iyice katılaşınca mikserle çırpılmayacak hale geldiğinde tahta kaşıkla döverek karıştırın. Karıştıramayacağınız katılığa geldiğinde damla sakızlı dondurmanız hazır olmuş demektir. Afiyet olsun 🙂

11 thoughts on “Damla Sakızım’dan herkese merhaba… ve ilk tarif Damla Sakızlı Dondurma

  1. Geri bildirim: Revani – Annemin mutfağından bir klasik | Damla Sakızım

  2. Blogunun adı bile insanın kulağına ve damağına hitap ediyor. Damla sakızının sevmeyeni neredeyse yoktur. Blogunun da seveni bol olsun. Tebrik ederim. En eski blogculardan birinden, en yeni blogcuya sevgiler 😉

Yorum bırakın